Żeby skutecznie wykiełkować, wszystkie nasiona muszą być skierowane do ziemi. Tam czekają na możliwość wykiełkowania.
Jakiekolwiek nasiono skierowane do gleby, może umrzeć, jeżeli nie otrzyma szansy na wykiełkowanie.

Źródło: http://www.flickr.com
Długość życia dowolnego nasionka jest bardzo różna. Nasionka trawy corocznej wyrastają z ziemi przez kilka tygodni. Nasiona innych kwiatów egzystują w glebie nawet parę lat. Większość nasion może wegetować w glebie od 10 do 15 lat. Kiedy gleba wapno nawozowe będzie w jakiś sposób zniszczona, kiełkowanie nasion mogłoby być niemożliwe. Może tak się stać przez ogień albo wypasanie zwierząt, które niszczą rośliny. Żeby poprawnie wykiełkować, wszystkie nasiona potrzebują wody i ciepła. Większość nasion mogłaby wykiełkować w temperaturze od 10 do 35 stopni. Jednak co poniektóre nasiona potrzebują przebywać przez pewien okres czasu w chłodnym miejscu nim przeznaczone zostaną do kiełkowania. Przykładowo nasionka czereśni będą kiełkowały lepiej, jeśli trzymamy je w obszarze wilgotnym w temperaturze nie przekraczającej pięć stopni. Jeżeli ciepło sięgnie 25 stopni, to nasionka nie będą kiełkowały w ogóle.
Przy kiełkowaniu bardzo istotna jest woda. Często wystarczyłoby lekki opad deszczu, aby nasiona rozpoczęły kiełkowanie. Przy wielu nasionach, należy sprawdzać pH wody, ponieważ przykładowo nasionka konopi preferują wodę o pH 5,9-6,5. Dla bardziej dogodnej skuteczności kiełkowania, można by wykorzystać nawóz, który sprawi, że nasionka będą lepiej kiełkowały. Istnieją także nasiona, które dosyć łatwo mogłyby kiełkować w ciemności. Światło jest bardzo ważne przy wysiewaniu nasionek do ziemi uprawowej, ponieważ wyciąga je ono nad ziemię.
Przed uszkodzeniem chroni nasiona łupinka. Jest ona zazwyczaj bardzo twarda i nie przepuszcza wody. Niektóre nasionka nie wykiełkują do czasu, gdy łupinka nie zostanie uszkodzona.